Bugün 23 Haziran 2016, dünya siyasi ve ekonomi tarihinde ilginç bir dönüm noktası ! Bildiğiniz gibi Brexit kısaltması “Britan to exit EU Britanyanın AB topluluğundan ve bağlayıcı anlaşmalarından kurtulma ya da devam etme sorunsalının halk oyuna sunulması” ve tabii muhtemel sonuçları uzun zamandır tartışılıyor.
Hepimiz olaya taraf olan ya da olmayan çevrelerin açıklama, yorum ve itirazlarını bol bol dinledik, üzerinde düşündük, tahmin yaptık ve hatta belki de oylama sonucunun yaratacağı parasal etkileri öngörüp spekülasyona bile başladık ! Mübarek olsun!
Ben de hasbel kader işi takip edenlerden biri olarak durdum durdum , son gün, oylama sonucu resmen açıklamadan önce şöyle bir döküm yaptım. Maksat bu tarihi günün anlam ve önemini vurgulamak değil, biraz teknik, biraz politik, biraz dramatik biraz da mizahi bir özet çıkartıp, olay sonrası çıkacak karmaşaya nasıl yaklaşmalıyız, bize yansıyan sonuçlarından etkilenir miyiz ya da etkileri en aza nasıl indiririz anlamaya çalışmak!
Şimdi bir liste yapalım ve meşhur swot analizimizi kurgulayalım:
Olayın tarafları:
UK ( Birleşik Krallık)
EU ( AB Avrupa Birliği)
Üye Devletler
Üye Olmayan Devletler,
İngiliz Halkı (Referanduma katılıp karar bildirenler )
Göçmenler (Serbest dolaşım hakkı ile İngilterede yaşayanlar)
Sığınmacılar ( Savaş ya da başka bir nedenle İngiltereye gelip işsiz güçsüz ne olacağı belirsiz insanlar)
Politikacılar ( İktidar ya da muhalefettekiler)
Diplomatlar ( AB karşıtı)
Bürokratlar (AB yanlısı ve özellikle Bruxelles de yaşayanlar)
Ekonomistler,
Uluslararası ticaret, sanayi ve taahhütlük firmaları
Bankacılar,
Yatırımcı veya spekülatörler
İşçiler
ABD
ÇİN
PUTİN
Görüldüğü gibi bu analizi yapmak için eldeki veriler çok karmaşık, değişkenlik arz eden, görece fayda ve riskleri barındıran size göre iyi bana göre kötü birçok parametreyi (değişken ) barındırıyor. Hele Ingiltere Başbakanı David Camerun un iki yıldan beri hem işi referanduma götürüp hem de çelişik bir takım politikalarla tarafların aklını karıştırması , çıkacak sonucun çok az kişiyi tatmin edecek bir karara varacağımızı gösteriyor . Son zamana kadar anketler 49/51 gibi belirsizliği ve dolaysiyle huzursuzluğu had safhaya çıkardı, hoş anket yapılırken soruyu hangi denek kümesine yönelttiğiniz de ayrı bir sorundur, kimse sonuçtan emin olamaz !
Hatırlayabildiğim kadarı ile
en büyük itiraz konuları, AB üyeliğinin büyük mali yüküne karşın sağlanan
faydanın az olması, Çok ağır ve bağlayıcı mevzuat, kötü bürokrasi, istenmeyen
sığınmacılar, güvenlik...
Bu fotoyu işe biraz şaka karıştırmak için koydum. Yani şimdi , masaya oturup, kahvenizi, kalem kağıdınızı alıp, yukarıdaki değişkenlerle ilgili somut verileri tabloya dökerseniz ne çıkar ?
Tabii yarın açıklanacak sonuç çıkmaz!
Zaten söylemek istenen de bu.
Yani İngilizler oy verirken, benim yaptığım gibi yapmayacak, herkes AB üyeliğinin kendine ne katıp katmadığına bakarak şöyle diyecek, Başbakan Cameron, "Artık Britanya halkının kendi sözünü söyleme zamanı geldi. Avrupa sorusunu Britanya siyasetinde çözme zamanı geldi" deyip 2016 başından beri İngiltere nin AB üyeliğinin şartlarının değişmesi ve eğer Birleşik Krallık birlikte kalmaktan yana oy kullanırsa, ülkeye özel bir statü verecek olan anlaşmanın anında devreye girmesini sağlayacak bir süreci zorluyor! BREMAIN (Britain remain in EU)
Sorunlu madde ise göçmen konusu. Bu madde, AB ye üye ülkelerden İngiltere ye gelen göçmenlerin devlet yardımından yaralanmasına fren sistemi konmasını ve İngiltere nin kendi yasalarını düzenleme konusunda daha fazla kontrole sahip olması, AB ye her yıl yaptığı ödemenin durması, Euro para birimine asla geçmemek gibi kriterler de içeriyor.
Yani şartlar elverirse devam !Muhalifler ise bugüne kadar yaşanan sürecin İngiltereye ve İngilizlere bir fayda sağlamaktan çok külfet getirdiğini, artık bu nikahtan ve edimlerden hemen kurtulmanın şart olduğunu düşünüyorlar.
Diğer bütün oyuncular mesela göçle gelenler, tarım sektörü, çiftçiler ve çalışanlar, finansal piyasalar kendi özel durumlarına göre, ya iş sarpa sararsa, piyasalar bozulup, küçülürse, fiyatlar fırlarsa, işsiz kalırsak ya da maliyetler küresel rekabete izin vermez Pazar kaybedersek diye hesap yapmaya çalışıyorlar.ABD, Almanya , Japonya ve Çin AB de kalınması yönünde görüş bilirdiler. Putin in görüşlerini açıklayan kalanallar ise İngilterenin AB den ayrılmasının Rusya için daha iyi olacağını, kalan ülkelerle daha etkin bir Rusya diplomasisi uygulanabileceğini söyleyip Brexit kampanyasını desteklediler. Ah bir çıksalar da AB yi daha fazla karıştırıp, yönetsek hayalleri şaka değildi.
Ekonomistler, akademisyenler, siyaset ve finans uzmanları ise bir sürü karmaşık analizi açıklamaya çalıştılar, eveleme/geveleme yaparken aslında hiçbir şeyin doğru dürüst hesaplanamadığını , Brexit e evet denilmesi halinde çok çalkantılı bir döneme girileceğini, iki yıllık bir gelecekte akla hayale gelmeyen bir çok rahatsızlık yaşanacağını, AB projesinin çökebileceğini, inanılmaz mali zararlar doğabileceğini kalınması halinde ise artık hiçbir şeyin bugünkü gibi olamayacağını anlatmaya çalıştılar.
Eh şimdi ben size ne diyeyim ?
Benim anladığım kadarı ile asıl sorun Bruxelles ! Orada bu işleri yürütmekle görevli diplomat ve bürokratlar işi öylesine ağdalı, zorlayıcı, engelleyici, ulusal hak ve menfaatleri hiçe sayan bir süreç yaratmışlar ki artık sadece İngilizler değil herkes rahatsız! Sonuçta , bu işten fayda umulurken , giderek daha da büyüyen bir sorunlar yumağına mı dönüştü ? Kuşkusuz son yılarda yaşanan savaş ve terörizm olayları, yerinden yurdundan olan insanların Avrupaya doluşmaya çalışması, kültürel ve inanç farklılıkları bu hesapları hemen öncelikli hem de daha da içinden çıkılmaz hale getiriyor. İngiltere bu gelişmelerden en az maliyet alan bir ülke iken hatta (kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez mantığı ile ) mali yükümlülüklere kerhen katlanıyorken neden birden bire bu referandumun sonuçlarını tartışıyoruz ?
Ben yine rotayı kaybeder gibiyim ! Dünyanın bu kadar sorunu varken ve çözüm için ne mazlum milletler ne BM ne de ortak aklı üretecek birkaç iyi niyetli devlet adamı bulamıyorken, Brexit ? Sizi bilmem ama ben sonucun daha iyi sonuçlar elde edilebilmesi için işi Ingilizlere bırakmanın, Milli Takımın guruptan çıkma ihtimalini rakip takımın atacağı gole bırakmak gibi olduğunu düşünüyorum. Tabii fiyasko !
İngilizler şöyle der : “No pain - no gain” Acı yoksa ekmek de yok !
Saygılarımla,
Yazar Sayfası:
Yazarın Köşesi:
/ Tarih: 23.06.2016 00:00:00 / Okunma = 56419
CUMHURİYET KAVGASI (4224)
Kâfir icadı üzerinden ayet doğrulaması… (23263)
Azerbaycan Türk Dünyasının yeni lider ülkesi olabilir mi? (23306)
Akın Öztürk: “Kurban Seçildim… Akar, Güler ve Ünal İşi Bana Yıktılar” (84847)
General-Binbaşı Kavgası Dallandı Budaklandı!.. (87310)
Ümmetçilik politikası tutar mı? (276504)
PKK’NIN YAKILAN SİLAHLARI (43476)
Teğmenlere “Vebalı” Muamelesi!.. (441857)
Sokağa Çıkamaz Oldular (218026)
Türk Mallarını Rumlaştırma Tuzağı (265115)
Özgür Özel ve CHP Yönetimi El Artırmalı (69698)
Yapılan Mücadele Yeterli mi? (159073)
Ya Baş Eğensin, ya Başkaldıran! (300500)
Emperyalist Projenin Tasfiyesi Değil “Sevr” Fırsatı!.. (972570)
Cüppeli’nin Kızının Düşündürdükleri (137149)
Türkiye’yi Köşeye Sıkıştırma Girişimleri (210778)
Fotoğraf Krizinin Perde Arkası (164386)
AKP için yolun sonu görünüyor. (126067)
Türkiye olmadan asla! (230568)
Bir “Tek Adam’ın” bozduğunu ancak başka bir “Tek Adam” düzeltebilir. (135280)
Teğmenler ve tesadüfler!.. (1072561)
“ABD Bizi Esir Aldı” (205525)
“Türkiyesiz Cennete Bile Gitmem” (180788)
Savcılığa Suç Duyurusu… Bölük Komutanı Teğmenlerle İlgili Kanaatini Nasıl Değiştirdi?! (1101543)
Türk Birliği Dönemi Başlıyor (136590)
Galata’da Filistin Mitingi (207401)
Unutmadık! (337558)
Kötü Komşu Ev Sahibi Yaptı (95364)
Harp Okulu’nda Geçen Yıl Ne Oldu? (298454)
AB’DEN YENİ “SEVİLLA HARİTASI” (170547)
FAŞİZMİN AYAK SESLERİ (68592)
Erdoğan Hristodulidis Görüşmesi (139871)
CHP içindeki Erdoğan için çalışanlar (1107115)
Türkiye teknoloji trenini kaçırdı (87973)
AB Kıbrıs Müzakerelerinin neresinde? (247947)
Türkiye’nin Öteki Yüzü (174656)
İlginç bir sosyal demokrasi dersi! (619705)
İsrail Türkiye Sınırına Yanaşır mı? (171910)
Sıra kimde? (183422)
İsrail Güç Zehirlenmesine mi Girdi? (149177)
Coni niye Kıbrıs’ta? (182284)
Erdoğan Bizim Köyde Hiç Kaybetmez. (617563)
Mağusa’yı Mağusa’lılardan Dinleyin (115235)
Netflix eğlence platformu mu, propaganda aracı mı? (170327)
Niyet başka akıbet başka! (191700)
İsrail Fikir mi Değiştiriyor? (156000)
Amigdala! (367367)
AB Elçiliklerini Neden Kapatıyor? (130313)
“Müşteri Puşttur” Felsefesi (363385)
Kumpaslar Sadece Bir Avuç Polis, Savcı ve Hakimin İşi miydi?! (614438)
AB mi, Türkiye mi? (186237)
Bir İktidar Bu Kadar mı Basiretsiz Olur! (198167)
TOP PEŞİNDE KOŞANLARA İNAT (205166)
O Akçeyi Her Babayiğit Taşıyamaz! (251188)
Orgeneral A.Ç. Menzil Tarikatından mı?! (437847)
İnsan Hakları Konseyi Seçimi (313170)
Daha Ne Verelim Emperyalist Abilere?! (1014193)
SAYILARLA SİYASET ARENAMIZ-2 (359594)
Avrupa Birliği Değişime Gebe (289999)
Rumlara Güven Duymak (196197)
Asıl Müdahale Bundan Sonra (171610)
Otur Oturduğun Yerde! (322369)
Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor (182855)
Kelaynaklar (290616)
Kıbrıs’ın Sahibi Biziz (271268)
Farz Edelim ki Erdoğan gerçekten aday olmayacak, ne değişir? (282913)
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç? (318347)
Cahilliğin Özendirilmesinin Sonucu... AKP Kazdığı kuyuya Düştü! (301993)
ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor (279321)
31 Mart Uçurumdaki Son Daldı!.. (590418)
SAYILARLA SİYASET ARENAMIZ-1; partiler, yöneticiler, delegeler, üyeler, seçimler, Seçmenler ve sandık görevlileri ... ve müteahhitler (387676)
KANUNSUZ CEZA: LİNÇ (230310)
Ekonomik Öngörülerin Çöktüğü Bir Dönem! (222621)
Türkçe Niye Yok ? (222971)
Doğu Akdeniz’de Temelden Değişiklikler (152405)
HANEDAN DÜĞÜNÜ… (189484)
Doğru mu, Yalan mı? (190397)
Evrim, Karşı Evrim, Devrim, Karşı Devrim… (1466346)
Yanlış Strateji, Yanlış Başlangıç (454232)
Müzakerelerin İçeriği Değişir mi? (462846)
Teğmenlerin İhracında En Çok Buna Şaşırdım (579442)
CUMHURBAŞKANI… (123460)
Batı, Kıbrıs Müzakerelerini Neden Başlatmak İstiyor? (512988)
Devlete Küsmek! (141903)
Seçimden Sonrası Tufan!.. (278913)
Soğuk Savaş Kızışıyor (139225)
Askeri Sınavlarda Neler Olmuş Neler!.. (355564)
Küresel Güç Değişikliği Başladı (150793)
Nüfusun artmasından medet ummak! (163147)
Dost musunuz Düşman mı? (152903)
Sahte Politikaların Efendileri! (151019)
AB-Türkiye İlişkilerinde Yeni Aşama (278182)
“Agapite Tayyip”… (519180)
Özeleştiri Zamanı Geldi (188060)
Nüfusun artmasından medet ummak! (220080)
Dünyada hoş bir seda bırakıp giden babam Prof. Dr. Hakkı Atun (170936)
AB’nin Çirkin Tarafgirliği (145408)
İsrail Mallarının Boykotu Zırvası… (557291)
Son Tecavüz!.. (319010)
Doğu Akdeniz’i Asla Kaybedemeyiz (299679)




















