CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun Silivri röportajları ve tutukluluk sürecine dair tanıklıklar gazeteci yazar Mustafa Balbay tarafından kitaplaştırıldı. Kitabın ilk baskısı yayınlandı. Kitabın tüm geliri, Saraçhane protestolarında gözaltına alınıp, tutuklanan, bursları kesilip, yurtlarından atılan öğrencilere burs olarak verilecek.
CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mart operasyonuyla tutuklanmasının ardından Silivri'deki Marmara Cezaevi’nde geçen sürece ışık tutan kitap bugün raflardaki yerini aldı. Ekrem İmamoğlu’nun yıllara yayılan siyasi mücadelesi, seçim zaferleri ve değişim yolculuğu da bu kitapta yer alıyor. Mustafa Balbay’ın kaleme aldığı eser, bir dönemin tanıklığı ve demokrasi belleği niteliğinde. Gazeteci-yazar Mustafa Balbay’ın, cezaevinde İmamoğlu’yla gerçekleştirdiği üç ayrı görüşmeye dayanan eser, “Asla Vazgeçme – Ekrem İmamoğlu’nun Silivri Röportajları ve Yolculuğu” başlığıyla Halk Kitabevi etiketiyle yayımlandı.
Önceki tutuklulardan yeni bir tanıklığa
2011–2013 yılları arasında aynı cezaevinde beş yıl tutuklu kalan Mustafa Balbay, bu kez ziyaretçi kimliğiyle döndüğü Silivri’de, Ekrem İmamoğlu’yla gerçekleştirdiği üç ayrı görüşmeyi kayıt altına aldı. Haziran 2025’te yazımı tamamlanan kitapta Balbay, İmamoğlu’nun anlatımına dayalı olarak hem bireysel direnişi hem de Türkiye’nin siyasal atmosferini kapsamlı şekilde aktarıyor.
“Bu kitap yarım, millet tamamlayacak!”
Kitabın önsözünde yer alan ifadeler, eserin yalnızca bir biyografi ya da güncel siyasi metin olmadığını ortaya koyuyor. Balbay, İmamoğlu’nun dava sürecine ilişkin şu notu düştü:
“Bu kitap yarım. İmamoğlu’nun Türkiye davası ve hakkında açılan, açılacak davalar uzun bir süreci içerecek… Kitabı millet tamamlayacak!”
Balbay, önsözde kitabı tamamlamanın zorluğuna da “Süreci devam eden konular ve kişiler için yazı yazmak, hele kitap yazmak her şey bir yana yarımdır. Elinizdeki kitap da bu anlamda yarımdır” sözleriyle dikkati çekti.
19 Mart operasyonu ve Silivri'ye giden yol
Kitap, 19 Mart'ta başlatılan operasyonla birlikte başlayan hukuki ve siyasi süreci belgelerken, İmamoğlu’nun “Asla vazgeçmeyeceğim!” sözünü ön plana çıkarıyor. İmamoğlu’nun, tutukluluğu boyunca direncini koruduğu, çalıştığı kadrolar üzerinden baskı kurularak “suç örgütü” inşasına girişildiği belirtiliyor. Kitapta medya manipülasyonlarına da dikkat çekilerek, dönemin iktidar medyası için “medya mahkemesi” ifadesi kullanılıyor.
Kitap, İmamoğlu’nun 2019 ve 2024 yerel seçim başarılarından, 2023’te Cumhuriyet Halk Partisi’nde başlattığı değişim sürecine; oradan tutuklanmasına ve Silivri'deki günlerine kadar geniş bir zaman aralığını kapsıyor. Kitapta, İmamoğlu’nun adalete bağlılığı şu sözlerle vurgulanıyor:
“'Beni yargılayamazsınız' demiyor. (Buyurun, sorunuzu sorun, yanıtlamaya hazırım' diyor."
Türkiye'nin geleceğine dair bellek çalışması
Balbay’ın ifadesiyle, bu kitap bir son değil, bir başlangıç:
"Sizi İmamoğlu’nun asla vazgeçmemek üzere başladığı yolculuğu ile baş başa bırakıyoruz.”
Kitap, sadece İmamoğlu’nun siyasi ve hukuki direnişini değil, aynı zamanda Türkiye’nin demokrasi arayışına da tanıklık sunuyor.
Kitabın tüm geliri, Saraçhane protestolarında tutuklanan, bursları kesilip, yurtlarından atılan öğrencilere burs olarak verilecek
Konuya ilişkin hazırlanan basın notuna göre, kitabın tüm geliri, Saraçhane protestolarında gözaltına alınıp, tutuklanan, bursları kesilip, yurtlarından atılan öğrencilere burs olarak verilecek.